Home  /  Események   /  Tambura feszt

Tambura feszt

A Tambura Világfesztivált „Tamburica Fest” néven, a péterváradi erődben és Újvidéken tartják, ötnapos rendezvényként, amelynek egyedülálló koncepciója és kulturális küldetése, hogy megerősítse a tambura zenét és a tamburát, mint hangszert, de ápolja a hagyományokat, valamint a nemzetközi szinten az együttműködést és művészek barátságát is. Minden évben belföldi és külföldi zenekarok lépnek fel a fesztiválon, akik a program versenyrészében lépnek fel, hogy kiválaszhassák a legjobbat, míg a program revü részében az esztrád művészek, vendégkét, tambura kíséretében is bemutatják slágereiket. A bevezető fesztiválnapokat Újvidék központjában tartják az első két napon tambura karneválként a Zmaj Jovina, Dunavska, Modena utcán és Katolikus portán, majd a koncert az említett utcák kávézóinak udvari helyiségeibe költözik. A harmadik napot a Szabadság téren tartják, ahol kulturális és művészeti társaságok, folklór együttesek és tambura zenekarok lépnek fel, amit különleges fiákeres felvonulás előz meg a város utcáin. A fesztivál negyedik és ötödik napja versenyjellegű, és a péterváradi erődben kerül megrendezésre, ahol a tambura zenekarokon kívül, akik hagyományos dalokat adnak elő, de eredeti, új szerzeményeket is bemutatnak, híres előadók, a “Tamburica Fest” különleges vendégei lépnek fel a program revü részében.

A “Tamburica fest” 2008-ban jött létre, amikor az „összes meridián” első tambura fesztiválját tartották meg a festői, „leginkább tamburás faluban” a világban, Deronjében, ami Bácska északi részén fekszik.

Négy deronjei év után, 2012-ben a fesztivál szervezési okokból “átköltözött” a péterváradi erődbe, 2013-ban pedig a péterváradi nemzetközi verseny mellett a helyi zenekarok tambura fesztiválját tartották meg Deronjében.

Az előző nyolc évben több mint 1800 résztvevő lépett fel fesztiválunkon, és a fogadtatásnak és vendégszeretetünknek hála, 1800 új barátra tettünk szert. Látogatók százezrei élvezték a toll és a húr mestereinek tudását ez idő alatt. Hat év alatt több mint 50 esztrád művész lépett fel a fesztiválon, mint például Olivera Katarina, Rade Šerbedžija, Zvonko Bogdan, Haris Džinović, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić, Jelena Rozga, Merima Njegomir,  Željko Joksimović, Dženan Lončarević, Ana Bekuta, Luis, Marinko i Nikola Rokvić, Aca Lukas , Halid Bešlić, Predrag Cune Gojković, Ognjen Radivojević, Danka Ubiparip, Đorđe Čavić, “O đila”,  “Legende”, “Apsolutno romantično”, Željko Bebek, Svetlana Ceca Ražnatović, Željko Samardžić…

A “Tamburica fest” keretein belül megalakult a Tambura Világszövetség, amely a világ összes tambura zenész szövetsége, újvidéki székhellyel.

https://tamburicafest.com/